Kaliforniai copfos fürj

 

A bóbitás fürj, más néven kaliforniai copfosfürj (Callipepla californica) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fogasfürjfélék (Odontophoridae) családjába tartozó faj.

Kalifornia nyílt erdőségeinek és bokrosainak madara.

Betelepített madárként él Kanada, Korzika, Új-Zéland, Ausztrália, Argentína, Chile, a Juan Fernandez-szigetek, a King-sziget, a Norfolk-sziget és Hawaii területén. Megpróbálták betelepíteni Ausztrália Tasmania területén, Tahiti, a Fidzsi-szigetek, Tonga és a Dél-afrikai Köztársaság területére is, de ezek a kísérletek kudarccal végződtek.

Rengeteg más jelzője van a madárnak, mint például Bóbitás fürj, Kaliforniai copfos fürj. Amerikában Völgy fürj, vagy Kaliforniai kék fürj. Fő ismertető jele hogy a fogasokra jellemző fejdísze mellett, a homlokán pamacs díszeleg.

 

 

Testhossza 25-28 cm. Kékesszürkés alapszínezetű, ezen fehér rajzolatok, a nyakán finom fehér pontok vannak. Barna fejtetője és fekete torka körül erősebb fehér vonal, testoldalán fehér sávok, a hasán pikkelyes rajzolat látható. Feje tetején mind két nemre jellemző előrenyúló, fekete bóbita van. A kakas fekete torka vékony fehér vonallal szegélyezett. A tojó egyszerű színezetű, pikkelyes mintázatú barna madár.

Legtöbbször csoportban fordul elő, kivéve a nász és költési idöszakot ahol párban vannak. csoportban kb 100 madár vergődik össze. Téli hónapokban nagy szolgálatot tesznek egymásnak, mivel akad egy örszem aki figyel a veszélyre és jelez.

Tartása, figyelmességet igényel, mivel félös madarak. Tartható nagy voilerben és magas ketrecű építményben. Lényeg hogy legyen valami ág vagy gallyféle, mivel szeretnek felülni. Eleségként magkeveréket, rovarokat és nagyon ritkán zöldségféléket fogyasztanak. Ha magunk neveljük a fürjeket zöldséget inkább ne adjunk, helyette törekedjünk magokkal és rovarfélékkel. Az építményben legyen homokfürdő.

Aljnövényzetben lévő talajmélyedésbe rakja növényi anyagokból épített fészkét. Fészekalja 10-17 tojásból áll, melyen 22-23 napig költ. A kikelt  csibék a fejlődésük 27.-30. napján, a szülőktől elválnak.

Alfajok

  • C. c. achrustera - San Lucas California fürj - Dél- Kaliforniaban
  • C. c. brunnescens) - Kalifornia északi part mentén Dél- Santa Cruz megyében
  • C. c. californica - Észak- Oregonban, nyugati Nevadában, Dél-Kaliforniában és Coronado-szigeteken
  • C. c. canfieldae - Owen völgy Fürj - Owens völgyben Kelet-Közép-Kaliforniában
  • C. c. catalinensis - Santa Catalina Fürj - Santa Catalina szigeten Dél-Kaliforniában
  • C. c. orecta - Warner völgy Fürj - Warner völgy Észak-Kaliforniában
  • C. c. plumbea - San Quintin California fürj - San Diego megyében a Dél- Kalifornia

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,