Himalájai fürj

 

 

Himalájai fürj (Ophrysia superciliosa) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó Ophrysia nem egyetlen faja.


A tengerszint felett 1650 és 2400 méter magasságban a Himalájában a hegynek a déli és keleti oldalán fordul elő.

Párban, de néha 6-12 fős csapatokban élnek.

Mivel a madár rejtőzködő életmódot él. Nem sokat tudnak viselkedéséről, szaporodásról és táplálkozási szokásairól. De annyit igen, hogy a hegyi tél beálltakor elköltözik.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veszélyeztetett faj, Indiában és Nepálban szigorú törvények védik.

A himalájai fürjet 1846-ban írták le egy példány alapján, amelyet egy liverpooli madárházban tartottak. A faj eredeti hazája valószínűleg a Nyugat-Himalájában lehetett, valahol a Kumaun tartománybeli Nainital és Mussoree között. Mindössze 10 múzeumi példánya ismert a fajnak, ezek többségét azon a vidéken gyűjtötték az 1860-as évek vége felé 1500 és 1800 méteres tengerszint feletti magasság között. Az utolsó megbízható beszámoló ugyan 1876-ból származik, ennek ellenére meg nem erősített megfigyelésekről rendszeresen hírt adnak; a legutóbbi közlés 1993 júliusára esett. Ezek tükrében nem lehetetlen, hogy ez a félénk, rejtőzködő madár máig is fennmaradt a Himalája roppant hegyláncai között. (forrás: IUNC)

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

 

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,