Harlekin fürj

 

 

 

Harlekin fürj (Coturnix delegorguei) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.

3 alfaja ismert:

  • Coturnix delegorguei delegorguei – Afrika déli része és Madagaszkar
  • Coturnix delegorguei histrionica – Guineai öbölben a Sao Tomé szigeten
  • Coturnix delegorguei arabica – Arab-félsziget vörös tengeri térségében

A fürj 15-20cm és 57-71gramm súlyú. Gyakran előfordul a nyílt legelőkön, a vizes élőhelyeken, és szavannákon ahol sok fa és bokor van. Alkalmanként a megművelt földeket is meglátogatja. 1500 méter tengerszint feletti magasságig előfordul. 60-20 fős csoportokban, és gyakran a tél elől menekülő európai fürjjel verődnek össze.

Afrikán belül, vonuló madarak. A vonulás általában a szavannai esőzések elöl történik. Elmúlásával, visszatérnek a költőhelyükre. Ezért a szaporodási időszak szorosan kapcsolódik az esős időszak végéhez.

Fürj általában monogám, de néha két tojó rak tojást ugyan abba az egy fészekbe. A fészek egy sekély mélyedésben bélelt fű, és azt gyakran borítja kupola. A tojó egyedül gondoskodik a fészekről. Egy tojó átlagosan 5 tojást, 14-18nap alatt költi ki. De ha több tojója van a kakasnak akár 22 tojás is van a fészekben. A tojás krémszínű alapon, lilás-barna folt színű. A tojás megjelenése megegyezik, az európai vagy a japán fürj tojásával. Egy évben, csak egyszer költ. A kakas részt vesz a csibék gondozásában és védelemében.

A vadon élő harlekin fürj étrendje, jelentős százalékban gerinctelent, szöcskét, bogarat, hangyák, termeszek és lárvákat tartalmaz. Kicsi rákféléket is elfogyasztanak. A magokat, a fiatal növényi hajtásokat és leveleket csak kis százalékban, és kiegészítőként fogyasszák.

 

 

Harlekin fürj múlt század 80 évek végéig tartott, főleg nyugat-európai országokban előforduló kedvenc volt. Furcsa módon eltűnt madarat, lassan 10 éve kezdik felfedezni és megkedvelni. Tartásban Hollandiában és Belgiumban fordul elő nagy létszámban.
Harlekin fürj, a kínai törpefürjnél 2x nagyobbak, a japánfürjhöz viszonyítva 1/3-a.

 

 

Fürj gyűrűzése 2 hetes korban történik meg. Gyűrű mérete 4,5mm
Idegen színmutáció a fajon belül nem ismert, a tenyészetben meg, nem engedett.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,