Kínai törpe fürj

 

Ornitológusok legvitatottabb fürje. Egyik oldal a cotornuxhoz, míg a másik oldal, önálló fajként exalfactori-hoz sorolja.

Kínai törpefürj kelet-Ázsiától Kína déli részétől Ausztrália északi részéig előfordul. A legközelebbi rokona a kék fürj, Afrika dél-keleti részén fordul elő. Méretben a fürjfélék legkisebb madara, alig 6cm hosszú.

Világszerte fogságban kedvencként, takarító madárként nagyobb voilerben és fogyasztásáért (Olaszországban és Kínában) tartják. Mivel a fürjek közül a legjobb repülők, gondoskodni kell a balesetek megelőzésére. Ellentétben a japán fürjektől, sokkal érzékenyebben reagálnak a hidegre, a betegségre és a tisztaságra is. Elmulasztása nem várt elhullások, vagy esztétikai problémák merülhetnek fel.

A kínai fürj rendszeresen előfordul a réteken, a bozótosban, a rizsföldeken, a vízpart menti vizes élőhelyek közelében, a cserjésekben, és a patakok és vizes élőhelyek mentén a buja növényzetben, és páfrányokban. Elsősorban a síkságokon tartózkodik szívesebben, de megtalálható 2000 méter magasságban is.

Mivel meleget kedvelő madár, ezért fontos hogy télen enyhén fűtött 13-15°C fokos és napos helyen legyenek és törekedni arra, hogy ne tojjanak. Tavasztól (májustól) kint tartható a voilerben egésszen szeptemberig. De azt tudni kell, hogy jó repülők s gyors mozgásúak, ezért befogásuk igen nehéz tud lenni.
Tojásuk kisebb pihenési vagy kotlási időszakok beiktatásával, áprilistól akár novemberig tart.

A kínai fürj főként növényevő. Étrendje elsősorban magokból áll. Azonban ritkán, elfogyassza a rovarokat és kisebb gerincteleneket is.

9 alfaja ismert

Coturnix chinensis Chinensis

Coturnix chinensis Colletti

Coturnix chinensis Lepida

Coturnix chinensis lineata

Coturnix chinensis Novaeguineae

Coturnix chinensis Palmeri

Coturnix chinensis Papuensis

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

 

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,