Pikkelyes fogas fürj

 

 

Madár éneke

 

Nagyon kicsi területen, csupán Egyesült Államok és Mexikó északi részén a Rio Grande mindkét oldalán fordul elő. A pikkelyes fogas fürj félsivatag és erdős területek közt 1050-1400 méter közti tengerszinten érzi jól magát.

A madár neve arra utal, hogy pikkelyes megjelenést kölcsönöz a mellén és a hátán. A fején fehér címert hord, mely egy pamutra emlékeztet.

Igen társas lény, télre (200 fős) nagy-csapatokba állnak.

Fészkelési szokása változó, földön az elhagyott fészket részesíti előnybe, de megfigyelték fán is. A 14-16 barna foltos tojását 22-23 napig költi ki.

A csibék a kikelés napján anyjukkal elhagyják a fészket.

Táplálkozásuk a csibéknek kezdetben bogarak és rovarok, felnőtté váláskor áttérnek a növényi eredetű ételre. Kedvence a napraforgó, a parlagfű, a szömörce és a rózsaszínben pompázó virág

Télen a fiatal hajtások gyökereit, és gumót fogyassza.

4 alfaja ismert

  • Callipepla squamata squamata

  • Callipepla squamata pallida

  • Callipepla squamata squamata

  • Callipepla squamata hargravei

 

 

 

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,