Rulrul

 

A rulrul (Rollulus rouloul) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe , valamint a fácánfélék (Phasianidae) családjába és a Rollulus nem egyetelen faja. A fácánféléken belül a fogoly és fürjfélék az egyik legszebb, legszínesebb képviselője.

Mianmar déli részén, Thaiföld déli részén, Malajzia, Szumátra és Borneó szigetén fordul elő. Élőhelyeként főként a nyíltabb tisztásokat kedveli.

Kedvelt díszmadár faj. Megpróbálták betelepíteni az őshazájához éghajlatilag igen közel álló Hawaii szigetekre, de nem sikerült.

Hossza 27 centiméter, de lehajtott farka és behúzott feje miatt kisebbnek látszik. A hím színezete fémes fényű kék, szárnya fémes fényű vöröses. Jellegzetessége a vörös színű, aránylag nagy bóbitája és a szeme körüli csupasz, vörös folt. A tojó sötétzöld színű, nagy barna szárnyfoltja van. Bóbitája lényegesen kisebb, mint a hímé és ugyanolyan zöld, mint a teste. Mindkét nem lába élénk vörös, csőrük fekete. Kakasok nagyon ragaszkodnak a tojókhoz, annyira hogy eteti őket. Ornitológusok megfigyelték, ha kakas egyedül marad előbb depressziós lesz, majd elpusztul.

Nem túl jó repülő, elsősorban a talajszinten mozog. Legtöbbször kisebb, 7-15 egyedet számláló csapatokban fordul elő. Szívesen kapargat a talajban rovarok, férgek után, de a gyümölcsöket sem veti meg. Gyakran megfigyelhető, ahogy disznóféléket követ, és felszedegeti az általuk feldarabolva otthagyott gyümölcsöket, amelyeket egészben nem tudna megenni.

Fészke csupán a talajba kapart kis mélyedés, amit kakas épit, majd a tojó 5-6 tojást rak, melyeken 20 napig kotlik. A kakas a fiókák gondozásában is kiveszi a részét, de a tojó gondosabban vezeti fiókáit, este a fészekmélyedéshez vezeti őket és apró ágakkal gondosan betakarja őket. A fiókák gyorsan fejlődnek, 10 napos korukra már képesek a magasabb ágakra felgallyazni éjszakára. A kakasokon már egy hónapos korukban megkezdődik a díszes tollbóbita kifejlődése.

Fogságban tartott madár étrendje: csirketakarmány kiegészítve rizzsel és lárvákkal. Gyümölcsként papaja, banán, gránátalma, és szezonális gyümölcsök, dinnye és uborkafélék. Zöldként, kedvelik a bazsalikomot és a bambuszrügyet és zöldjét.

 


 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

 

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,