Hófogoly - Lerwa lerwa

 

Hófogoly (Lerwa lerwa) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó Himalájában előforduló 300-700grammos Lerwa nem egyetlen faja.

Hófogoly megtalálható a Himalája mentén, főleg 3000-5000 m (ritkán kevesebb 2000 m) tengerszint feletti magasságban.

A szokásos élőhelyük az alpesi legelők, nyílt füves hegyoldal, ahol fű, zuzmók, páfrányok és rododendronok megélnek. Megtalálhatóak kis hóval fedett területen is.

38-40 cm hosszú. A nőstények súlya 450-580 g; hím, 550-700 g. Nemek hasonló tollazatban tündökölnek. A különbség az, hogy a him egy tompa sarkantyút, és néha egy másik kezdeti sarkantyút hord. Molyhos csibék a vérfácán csibéihez hasonlóak.


A hófogoly kis csoportokban 6-8, de akár 30 fős csoportokban a nem költési időszakban. Amikor megzavarják, általában szétszórtan és hangosan repülnek. Földön gyorsan futnak. A pihenésüket és költésüket a hegy déli oldalát válasszák.

Költési időszak május-július. A fészek a hegy oldalában vagy alján úgy, hogy a ragadozók nem vagy nehezen férhessenek hozzá. A fészek elrejtve a földön, és mohával bélelt 3-5 tojásokkal. A tojó 28 napig kotlik rajta, míg a hím őrködik.

Étrendjük moha, zuzmó, és növényi hajtások.

Alfajai:

  • Lerwa lerwa callipygia
  • Lerwa lerwa lerwa
  • Lerwa lerwa major

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

 

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,