Japán fürj etetése

 

Takarmányozás fő szempontja és követelménye.

· Minőségi takarmány vagy táp, friss legyen, soha ne szennyezett, avas és permetezett.

· Törekedjünk az életkorhoz való igényekhez

· Takarmányozást igazítsuk a tartásmódhoz

Egy jól beállított minőségi étrend, a fürjtartás sikeréhez vezethet. A monodiétás étrend a fürjeknél minőség romboláshoz vezethet, mely meglátszik a beteges tollazaton, ritka tojáshozamon, erőszakos csipkelődéstől a kannibalizmusig, és a korai elhullásig.

Minőségi takarmány elérésénél követelmény, hogy az alapanyagok és kiegészítők biztos helyről legyen beszerezve. Ellenőrizzük, hogy se avas, se permetezett ne legyen, vagy kétes helyről beszerzett, vagy a táp ne legyen lejárt szavatosságú, mert a fürjekre nézve akár halálos lehet.

A fürjek étendjét úgy állítjuk be, ahogy a madarak fejlődnek.

Csibekor, ami 2 hétig pontosabban kitollasodás kezdetétől tart, csibeindítót adunk. Csibék nagy fehérje tartalmú étrenden élnek és fejlődnek.

Nevelő vagy jércekor kitollasodástól az első tojásig kb 8-10 hét, nevelőt adunk. Igényük a nagy fehérje és kalcium. Hiánya esetén visszamaradás lép fel a fejődésben és felnőtt korban kevés tojás és azok csibéiknél elhullás várható.

Felnőtteknek tojótakarmányt vagy tápot adunk. Követelmény hogy alacsony fehérje és az 6%-i kalciumforrás. Magas fehérjeforrás nagy tojást eredményez ugyan, de rövidtávon a tojó gyors kimerülését, mely a tojás végleges megszakadását eredményezi vagy tojógörcsben belepusztul.

Tartás módnál lényeges hogy ki mit kap. Lényeges a minőségi étrend. A felnőtt kori fürjeknél rengeteg kakas vagy esztétikailag kifogásolható fürj vagy kitojt tojók okoznak fejtörést. Ezeket a fürjeket kukorica, napraforgó, búza összetételű étrenddel és a megszokottnál szűkösebb helyen várják sorsukat egy vasárnapi ebédhez. Követelmény továbbá az, hogy ne gyógyszerezzük, kiegészítő étrendként csak konyhára szánt zöldség vagy gyümölcs jöhet szóba.

Minden étrend mellett legyen friss ivóvíz. Hiánya a csibéknél kiszáradást, fejlődésben lévő fürjeknél fejlődési és idegrendszeri bajok mellett elhullás, felnőtt tojóknál szünetel a tojás.

A japánfürj takarmányfelvételét, energiaigényének kielégítése szabályozza. Takarmánykeverékében 11-12 MJ/kg metabolizálható energiatartalom elegendő az ilyen energiatartalmú tápból a szükségletét kielégíteni. A tojó fürjek, már a 10 MJ/kg tartalmú tápból, energiahiányukat többlet takarmányfelvétellel pótolják.

A takarmányok energiaszintjétől függően a tojótápban, minimum20-23 % nyersfehérjét szükséges biztosítani. A takarmányban általában a metionin az elsődleges limitáló aminosav, a lizin a másodlagos, vagyis ezek nélkül nem fognak tojni. Japánfürj napi nyersfehérje igénye  11,2 g.

Az olajipar számára termesztett növények olaj tartalmuk jelentős, 30-40%. Fehérje-tartalmuk 15-22%, lizinben szegény, metioninban a hüvelyesekénél gazdagabb.

A takarmánykeverékének mészpótlására leggyakrabban a takarmánymeszet, (Ca CO3) használjuk, amelynek kalcium tartalma 37-40 %.

Vitaminként por, folyadék formájában vízzel hígítva adhatjuk. Ennek elmulasztása a fürjre nézve beláthatatlan következménnyel járhat.

 

Továbbí részletek a könyv 65.oldalától olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,