Japán fürj nevelése

 

 

A vadon élő japán fürj a földön fészkel egy mélyedésben, messze minden vizenyős helytől, a réten, a gabonatáblákban, vagy egyéb kultúrnövényzetben.  A mélyedés általában 7cm és ebbe rakja le maximum 8 tojásait naponta egyszer. 18 napig kotlik.

Keltetést lehet géppel, itt nincs kapcsolat a kotlóssal, ezt beprogramozott gép kelti ki a csibéket. A tojások száma a gép befogadó méretétől függ. Lehet kotlóssal, ebben az esetben, nem intenzív és teljes nyugalmat és maximális természeti követelményt kell biztosítani a madár számára.

A kikelt csibe pár órától maximum 12-18óráig keltetőben hagyhatjuk, majd áttesszük a számukra előkészített inkubátorba. Ez a építmény már nem is gép, hanem a keltetőgép meghosszabbított segítője. Lehet egyszerű papírdobozból és egy hőt adó lámpából kialakított. Lehet fadobozból professzionálisan kialakított.

Mikor már megszáradtak, és megerősödtek, a keltetőből az azonos hőfokú és páratartalmú melegedőben vagy inkubátorban folytatják az életük első fejlődéses szakaszát. A folyamat a tollasodásig tart, addigra a kezdeti magas hőfokot, napi egy fokkal csökkentjük. A fürjcsibék ezalatt kitollasodnak, és közben hozzászoknak, az alacsonyabb hőfokhoz.

A felnőtt japán fürj alakjában és méretében, már a második hónap végére eléri végleges felnőtt alakját. Japán fürj ivarérettsége a tojóknál és kakasoknál leghamarabb 60. naptól, de legkésőbb 90. naptól következik be. Ivarérettség függ a tartástól, a takarmányozástól és a külső tényezőktől. Az első tojás, extenzív körülmények közt, fogyasztásra 2.hónap végétől, keltetésre a tojó ivarérettségének, a 3. hónapjától kezdődik.

 

 

 

Továbbí részletek a könyv 23.oldalától olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,