Kínai törpefürj keltetése

 

A vadon élő kínai törpefürj monogám madár, és szoros kötelék van egymás közt. A fészeképítésben mindkét fél kiveszi a részét  A fészek jól el van rejtve egy csomó nádasban, és gazban. 4-8 tojását 18-19 napig költi. A tojás színe barna, rozsdabarna vagy vörösesbarna. A legjobb évszakban, kétszer is költ. A fürjek a nyolcadik héttől önálló életet élnek. A szaporodási időszak függ csapadék mértékétől, és idejétől.

Fogságban február közepétől november elejéig tojik. Kínai törpefürjnek 12 órás napfényre van szüksége, hogy napi egy tojását lerakja. Ha fészekben hagyjuk akkor 9-10 tojást lerak. Ha elvesszük 16-18 tojást. Szabadban élő társai 5-7 tojást raknak le, és abból 2-3 fürj éli meg a felnőtt kort.

Azoknál a fürjeknél ahol nincs hajlandóság a kotlásra, a tojásokat keltetőgéppel keltetjük. De előtte a tojást össze kell gyűjteni és hűvös helyen tárolni 15-18°C fokon, egyes csúccsal lefelé. Begyűjtésre egészséges, hibátlan és nem fertőzött helyről szedett tojás legyen.

Keltetőbe téve 37,5 °C fokon 16-17 napig keltetjük. Keltetés alatt, minimum 2x forgatjuk naponta. Automata forgatónál 2 vagy 3 óránként forgatjuk. 14.napon bujtatóra tesszük. Mind végig 75%-os párán tartjuk. Kikelt csibéket maximum 24 óráig keltetőben tarthatjuk. Majd óvatosan áthelyezzük az inkubátorba.

Az inkubátort 38 fokra melegítjük fel, majd 3.napon 37 fokra. Egy hét után csökkenthetjük fél fokonként. Kitollasodásig 30fokra, kifejlődésre meg 21 fokra.
Inkubátor sokaknál akvárium. Akvárium alját csúszásmentes szövet konyharuhával, vagy konyhai kéztörlővel béleljük ki, hogy a csibék fogást kapjanak, hogy ezzel megakadályozzuk szétálló lábakat.

Az inkubátor tetejét takarjuk le, de gondoskodjunk tiszta levegőről. Akvárium esetén, rácsot helyezzünk a tetejére, mivel hamar bepárásodik. Más részt megakadályozandó, hogy kirepkedjenek.

Fütésre alkalmazhatunk hőt adó égőt, infrafilmet, kerámia égőt.

Etetésre és itatásra nagyon figyeljünk, mivel a csibék dongó méretűek. Etetésüknél étel nagyon apró legyen. Itatásnál meg törekedjünk, hogy ne fulladjanak a vízbe. Például csekély mélységű itatósedénybe, üveggolyókat helyezünk.

Csibék gyorsan nőnek. 1 hét elteltével már megjelennek tollai. Három hetes korban már képesek komoly repülésre. Hat hetes korára érik el a teljes méretet. Nyolchetes korára a pihés fejük is kitollasodik. Tizedik és tizenkettedik hétre meg ivarérettek lesznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,