Kínai törpefürj és harlekin fürj étrendje

 

 

Mint felvezetőben írtam, hogy kiváló takarító madarak. A lehullott magvakat összeszedegeti. Ettől függetlenül adjunk számukra eleséget; papagájeleséget, ha japán fürjet tartasz akkor abból is adhatsz. Köles, kender, fénymagok, kukorica, napraforgó, takarmányborsó, jó ha daráljuk így jobban tudja hasznosítani és emészteni. Továbbá érdemes örölt kagylóhéjat adni külön, vagy étrendjükbe szórni. Zöldként adjunk almát, uborkát, cukkinit, káposztát és brokkolit. Citrus féléket és avokádot ne adjunk, mert számukra méreg.

Fejlődési szakaszban fontos hogy mit adunk. A kikelt csibék több fehérjében gazdag étrendet kívánnak. Így főétrendben lisztkukac (csontit ne adjunk!!!), tört főtt tojás, turó szerepel a magvak mellett. Felnőttek magvakat, gyümölcsöt, reszelt répát és zöldségeket fogyasztanak. Azokat amit csibéknek állati fehérjeként adunk, a felnőtteknek csak kiegészítőként mint nasit kínáljunk. Felnőtteknél főleg a tojóknál, kevés fehérjét és több kálciumot és ásványianyagot biztosítsunk. Ellenkező esetben a tojó tollat szedi le magáról vagy társairól (ami hosszútávú idegberögződéssel is társul).

Étrendjük mellett fontos a friss víz. Csibéknek, egy lapos tálba üveggolyókat tehetünk, így megmentjük a fulladástól. Vízbe havonta 1 héten át probiotikumot adhatunk.


Csontit két okból ne adjunk madarainknak. Először, lehet hogy nem ellenőrzött körülmények közt lett tenyésztve. Másodszor, az erős rágója miatt, az élni akarás céljából kirághatja magát.


Minden lisztkukacot érdemes elötte üvegbe zárni, majd lefagyasztani (számukra gyors halált jelent). Akik irtóznak a kukactól, főleg ha meg is kell fogni, már kapható szárított változatban is ami gusztusosabb nekünk, de több proteint is tartalmaz. Ha madaraknak szánjuk, akkor annyit vegyünk ki, amennyi el is fogy. Felnőtteknek hetente 2 alkalommal, piciknek minden nap kis mennyiségben napi 1x.

 

 

Szerzői jogok

A honlap tartalma a www.furjklub.hu / www.japanfurj.webatu.com és / www.japanfurjtenyesztokklubja.freeiz.com/ tulajdonát képezik kivéve, ha a konkrét dokumentumban más forrás szerepel.

A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek. A honlapon közölt információk és adatok tájékoztató jellegűek, így az adatok hasznosítása csak saját felelősségre történhet.

Tartalom felhasználása

Honlapok tartalmát kereskedelmi és publikációs célra nem (még átfogalmazva sem), magáncélra azonban felhasználható, kivéve ha a konkrét dokumentumban ettől eltérő szerepel. Idézés, lényegi átvétel, hivatkozás esetén forrásmegjelöléssel kérünk honlapunk megfelelő oldalára mutatni (linkkel átirányítani). Cikkek másodközlése (szó szerinti közlése) és tartalmának átfogalmazott közlése (plagium) írásos engedélyünkkel lehetséges.

Képek felhasználása

A honlapon található képeket, illusztrációkat szerzői jogok védhetik, ezért előzetes írásos engedély nélkül tilos felhasználni.

Linkek elhelyezése

Örömmel vesszük, ha más oldalakon honlapunkra mutató linket helyeznek el. Ilyen esetben kérjük értesítsenek bennünket. Méltatlan környezetbe helyezett link ellen kifogást emelünk, és annak megszüntetését kezdeményezzük. Ennek megítélési jogát magunknak fenntartjuk.

Egyéb

Tilos a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlap tartalmi és formai alkotórészei írásos közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

Fürjklub ajánlata

Könyv

Japán fürj ismertetése és tenyésztése

 

77 oldalas könnyűborítós

 

copfosfurj@gmail.com

Mentés

Facebook

 

Stat


Web és programozás: Bulldognet.hu    Tartalom: Fürjklub.hu

TÁMOGATÓK: Japanfurj.info, Garmed.hu, Gazdasági fürjek, Fürjtojás,